اگزما چيست؟ انواع روش هاي درمان آن
اگزما چيست؟
اگزما يا درماتيت به مجموعه شرايطي گفته ميشود که مشخصه ي بارز آن التهاب پوستي است. بين تمامي اگزما ها ، اگزماي اتوپيک رايج ترين نوع اگزما است. علائم آن عبارتند از : خارش ، قرمزي ، پوسته پوسته شدن و آبله هاي کوچک از علائم اين عارضه مي باشد. با توچه به سن بيمار اين علائم در نقاط مختلف بدن ميتواند ظاهر شود. اين شرايط خود را به صورت التهابات ناگهاني مکرر که شرايط وخيمي را پديد مي آورند بروز مي دهد.
اين برانگيختگي هاي التهابي ميتواند در اثر تماس با عوامل محرکي مثل صابون ، شوينده ها ، پارچه هاي زير يا غذاهاي بخصوصي شروع به فعاليت کند.
اگزما دست
اگزما دست، يکي از انواع درماتيت است که خود را با التهاب مزمن و خارشدار پوست نشان ميدهد. اگزما ميتواند هر ناحيه از بدن را درگير کند، اما اگزماي دست به صورت درگيري دستها از ناحيه مچ به پايين تعريف ميشود. اين بيماري، شايعترين بيماري پوستي ناشي از کار تلقي ميشود.
دستها بيش از ساير نواحي بدن در بيماريهاي پوستي ناشي از کار درگير ميشوند، زيرا ما از دستها براي برقراري ارتباط، حمل اشياء، شستوشو و فعاليتهاي روزانه استفاده ميکنيم که دستها را آسيبپذير ميکند.
علائم اگزماي دست
علت اگزماي دست
اگزما صورت چيست؟
بخشهاي مختلفي از پوست بدن در معرض ابتلا به اگزما قرار دارد. بهعنوان مثال ميتوان به دست، پا، صورت، سينه، کمر و… اشاره کرد. اين عارضه در هر يک از اين موارد ميتواند بهتنهايي يا ترکيبي در يک فرد بروز پيدا کند. اگزما صورت، يکي از شايعترين انواع اين بيماري است که بهدليل فعاليت بيش از اندازه سيستم ايمني در برابر انواع محرکها بهوجود ميآيد.
اين عارضه در صورت، نوعي اختلال پوستي مزمن و قابل کنترل است که به صورت التهاب، قرمزي، خارش، ضايعات برجسته و پوستهريزي نمايان ميشود.
علائم اگزماي صورت
برجستگيهاي ريز يا سکهاي مانند
تاولهاي قرمز يا قهوهاي(که در صورت عفونت به رنگ زرد تغيير ميکنند.)
شدت اگزما صورت
نوعي تقسيمبندي براي اگزما در صورت، براساس شدت علائم ارائه شده است. بر اين اساس، اين عارضه به سه نوع حاد، تحت حاد و مزمن تقسيم ميشود.
اگزماي حاد صورت
نوع حاد داراي علائمي از قبيل ضايعات متورم، قرمز روشن و آبدار به همراه خارش شديد است.
اگزماي تحت حاد صورت
اگزماي تحت حاد صورت التهاب پوستي است که در ادامه حالت حاد اين عارضه اتفاق مي افتد. در حالت تحت حاد، ضايعات به حالت فلسي تغيير شکل داده و با قرمزي و خارش متوسط تا شديد همراه ميشوند.
اگزماي مزمن صورت
پوست صورت در نوع مزمن نيز ضخيم، ترک خورده و دچار خارش متوسط تا شديد است.
علت ايجاد اگزما در صورت
و ساير علل عمومي (تعريق ، خشکي پوست ، موادشوينده و....)
اگزماي تناسلي چيست؟
اگزماي تناسلي، نوعي عارضه پوستي است که منجر به ايجاد لکههاي قرمز خارشدار و ترکهاي نازک در پوست ناحيه تناسلي زنان و مردان ميشود. اين عارضه مسري نيست و انواع مختلفي دارد. انواع اگزما که ممکن است منجر به خشکي پوست در اين ناحيه شود، اگزماي آتوپيک و درماتيت سبورئيک و درماتيت تماسي است.
علائم اگزماي تناسلي
از رايجترين علائم اين عارضه، اگزماي مقعدي و اگزماي واژن، ميتوان به موارد زير اشاره کرد:
خارش يا حساسيت در اطراف بثورات
قرمز، قهوهاي يا خاکستري شدن قسمتهايي از پوست
تاولهاي کوچکي که ممکن است مايع را باز و آزاد کنند
ضخيم شدن يا پوستهپوسته شدن پوست ناحيه تناسلي
برخي از اين علائم ممکن است زماني که فرد به يک عفونت مقاربتي (STI) مانند زگيل تناسلي، تبخال دستگاه تناسلي يا ويروس نقص ايمني بدن مبتلاست نيز بروز کنند. براي تشخيص درست اگر موارد بالا همراه با اين علائم باشد، فرد به STI مبتلا شده است:
علت اگزماي تناسلي
اگزما تناسلي، ناشي از ژنتيک و محيط است. بسياري از افراد مبتلا به اين عارضه داراي جهش در ژنهاي توليدکننده پروتئين فيلاگرين هستند.
ساير محرکهاي احتمالي عبارتند از؛
مواد شيميايي موجود در شامپو يا صابون
جنس پارچه لباس، مانند پلياستر يا پشم
مواد آنتيباکتريال موجود در پمادها يا دستمال مرطوب، ژل، پودر تالک و دستمال مرطوب
داروهاي ضدعفونيکننده مانند Dettol، Savlon و TCP و محصولات مشابه نيز ميتوانند باعث اگزما آلت تناسلي شوند.
درمان اگزماي پوستي در طب سنتي
درمان اگزماي پوستي در طب سنتي، مجموعهاي از آموزههاست که توسط متخصصان طب سنتي براي اگزما و حساسيت پوستي ارائه ميشود. در طب سنتي، ابتدا علت عارضه حساسيت پوستي با توجه به ديدگاههاي موجود در اين طب، مورد بررسي قرار ميگيرد و پس از آن، درمان مورد نظر به فرد داده ميشود.
درمان اگزماي پوستي از ديدگاه تبريزيان
در درمان اگزما با روش دکتر تبريزيان، فرد بايد دارويي بهنام پوستي-ماليدني که جزو داروهاي ترکيبي ايشان است را به مدت يک هفته مصرف کند. فرد اين دارو را بايد در حمام به مدت ?? دقيقه به ناحيهاي که دچار عارضه شده، بمالد و سپس آن را شستوشو دهد. اگر هم ميخواهد در بيرون از حمام اين کار را انجام دهد، بايد شرايطي شبيه حمام ايجاد کند مثلا پلاستيک دور آن ناحيه ببندد.
اگر کساني به اين داروي پوستي-ماليدني دسترسي ندارند، براي درمان اگزماي پوستي در طب سنتي تبريزيان ميتوانند از حنا و نوره ارگانيک استفاده کنند. نورههايي که در بازار عرضه ميشوند، ترکيبات شيميايي دارند و آسيب زيادي به بدن وارد ميکنند.
فرد ميتواند نورهاي که از آهک و زرنيخ يا آرسنيک تشکيل ميشود را با حنا و آب مخلوط کند و روي ناحيه دچار اگزما بمالد و در حمام و جايي که بخار دارد، به مدت يک تا دو ساعت صبر کند و روي آن ناحيه را پلاستيک بکشد. فرد بايد اين عمل را به مدت يک هفته انجام دهد تا اگزماي او برطرف شود.
فيلمهاي زير توضيحات استاد تبريزيان درباره درمان اگزماي پوستي است.
درمان اگزما دکتر خيرانديش در طب سنتي
دکتر حسين خيرانديش معتقد است براي درمان اگزماي پوستي در طب سنتي، بررسي علت آن مقدم است؛ از اينرو اگر اگزما صفراوي باشد، خوراکيهاي با طبع گرم و تند، خارش آن را بيشتر ميکند که در اين صورت، محل اگزما را بايد با آب سرد و خنک شستوشو داد و درمان آن خوردن سکنجبين و انجام حجامت عام است.
اگر اگزما سوداوي باشد، برعکس اگزماي صفراوي، با آب سرد خارش پيدا ميکند که بايد سکنجبين سرد (زرشک به جاي سرکه) استفاده و حجامت موضعي انجام شود، يعني روي ناحيه دچار اگزما حجامت انجام شود.
درمان خوراکي آن نيز مصرف ?? روزه انار است.
کليپ زير ديدگاه دکتر حسين خيرانديش براي درمان اگزماي پوستي در طب سنتي نشان داده شده است.
انواع روشهاي درمان خانگي اگزماي پوستي
هدف ما در اين مقاله، بيان مهمترين و موثرترين راهکارهاي درمان خانگي براي اگزما است که در ادامه به مهمترين آنها اشاره ميکنيم:
غذاهاي مفيد
گزما يک بيماري التهابي است. نتيجه اين بيماري، پوستي قرمز است که خارش و سوزش زيادي دارد. رژيم مناسب غذايي براي درمان اگزما اهميت فراواني دارد. برخي از مواد غذايي به التهابات پوستي دامن ميزنند و حتي باعث تشديد آنها ميشوند. در مقابل، برخي ديگر از مواد غذايي باعث تسکين التهاب و علائم ميشوند. افراد مبتلا به اين بيماري بايد مواد غذايي را که به آنها حساسيت دارند بشناسند.
رژيم غذايي مناسب اگزما، دوره درمان ندارد. افراد مبتلا به اين بيماري بايد هميشه توجه داشته باشند که چه غذايي مصرف ميکنند. در ادامه، برخي از مواد غذايي مناسب براي کاهش التهابات پوستي را نام بردهايم.
افراد مبتلا به اگزما ممکن است به مواد غذايي مختلفي حساسيت داشته باشند. در واقع آنها بايد با تجربه، موادي که برايشان مفيد نيست را پيدا کنند. در ادامه برخي از مواد غذايي را نام بردهايم که بهطور کلي التهابات پوستي را بيشتر ميکنند.
انواع داروهاي گياهي
آلوئه ورا
اگر فردي براي اولين بار از آلوئهورا براي درمان خانگي اگزما استفاده ميکند، بايد ابتدا مقدار کمي از آن را روي محل اگزما بزند. با اين کار ميتواند مطمئن شود که به اين ژل حساسيت دارد يا خير. در برخي موارد استعمال آلوئهورا علائمي مانند سوزش يا خارش ايجاد ميکند. در صورت ايجاد اين علائم، بهتر است بيمار به سراغ ساير راهکارهاي درمان اگزما برود.
براي نتيجهگيري سريعتر، بهتر است آلوئهورا به صورت روزانه روي اگزما ماليده شود و تا زمان بهبود علائم، استفاده از آن ادامه پيدا کند.
جوش شيرين
براي درمان اگزما با جوششيرين لازم است يک چهارم فنجان جوششيرين در يک وان آب ولرم حل شود. سپس فرد مبتلا به اگزما به گونهاي در وان بخوابد که ناحيه مورد نظر در آب قرار گيرد. بعد از ده الي پانزده دقيقه بايد از وان خارج شود و بدن خود را بشويد. رعايت نکات زير تأثير اين روش را بيشتر ميکند.
از آب ولرم استفاده شود و نه آب داغ.
از ماليدن پوست هنگام دراز کشيدن در وان خودداري شود.
بعد از حمام، پوست با حوله نرم خشک شود.
بعد از خشک کردن پوست بهتر است آن را به آرامي با استفاده از مرطوبکنندهها ماساژ داد. اين کار بايد تا سه دقيقه ادامه پيدا کند.
بهتر است فرد مبتلا به اگزما تا چند دقيقه بعد از استعمال مرطوبکننده، لباس نپوشد. با اين کار مرطوبکننده جذب پوست ميشود.
روغن هاي گياهي
منبع : https://zibaclick.com/
پسوريازيس چيست؟ درمان هاي خانگي،سنتي و پزشکي